Kaikkea hyvää loppuviikkoon! - Lue uusin tarjouslehti tästä

 

Pyöräily on harrastus, joka nostaa kuntoa ja tuo hyvän mielen

 

Pyöräily on yhä suositumpi harrastus, eikä ihme, sillä sen lisäksi, että se on mukava harrastus koko perheelle, sillä on monia terveyttä edistäviä etuja. Säännöllinen pyöräily on tehokasta aerobista liikuntaa, joka vahvistaa sydäntä ja verenkiertoa. Pyöräily on myös nivelystävällinen laji, koska se ei aiheuta suurta rasitusta nivelille ja luustolle. Samanaikaisesti se on tehokasta lihasvoiman ja kestävyyden kehittämisen kannalta, sillä se vahvistaa erityisesti jalkojen lihaksia ja parantaa hapenottokykyä. Lisäksi pyöräily polttaa kaloreita ja siksi se onkin hyvä laji myös painonhallintaan. Pyöräilyllä on lisäksi positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Se voi vähentää stressiä ja ulkolajina se tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja luonnon havainnointiin pyöräilyhetken aikana.

 

Valitse pyörä omien tarpeidesi mukaan

 

Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia pyörävaihtoehtoja pyöräilyharrastukseen, joten oikean pyörän valinta saattaa tuntua vaikealta. Alla muutamia asioita, joita on hyvä ottaa huomioon pyörähankintaa suunnitellessa:

Käyttötarkoitus: Mieti, mihin tarkoitukseen tarvitset pyörää. Aiotko käyttää sitä kaupunkiajoon, maastoretkillä vai kentises maantiellä? Eri pyörätyypit, kuten esimerkiksi sähköpyörät, kaupunkipyörät, maastopyörät ja maantiepyörät on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin ja tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja suorituskykyä.

Runkomateriaali: Pyörien rungot voivat olla valmistettu erilaisista materiaaleista, kuten teräksestä, alumiinista tai hiilikuidusta. Jokaisella materiaalilla on omat etunsa ja haittansa. Esimerkiksi teräsrunko voi olla kestävä ja joustava, kun taas hiilikuiturunko tarjoaa keveyttä ja jäykkyyttä. Valitse runkomateriaali, joka sopii tarpeisiisi, budjettiisi ja ajotyyliisi.

Koko ja istuvuus: On tärkeää valita pyörän koko, joka sopii omiin mittoihisi ja tarjoaa mukavan ja ergonomisen ajoasennon. Huomioi myös satulan korkeus ja säädettävyys sekä ohjaustangon asento.

Vaihteet: Jos suunnittelet pyöräileväsi erilaisissa maastoissa tai haluat paremman vaihteiston, valitse pyörä, jossa on riittävästi vaihteita. Maastopyörät ja hybridipyörät tarjoavat yleensä laajemman vaihteistovalikoiman, kun taas kaupunkipyörissä voi olla yksinkertaisempi vaihteisto tai jopa vaihteettomia malleja.

Jarrut: Useimmissa pyörissä on joko levyjarrut tai v-jarrut. Levyjarrut tarjoavat yleensä tehokkaamman jarrutuksen ja paremman suorituskyvyn märillä olosuhteilla, kun taas v-jarrut ovat yleisemmät kaupunki- ja hybridityypeissä. Valitse jarrut, jotka sopivat ajotarpeisiisi ja tarjoavat riittävän jarrutustehon.

Lisävarusteet: Harkitse myös, mitä lisävarusteita tarvitset pyörääsi. Esimerkiksi lokasuojat, tavarateline, valot, lukko ja seisontatuki voivat olla hyödyllisiä riippuen käyttötarkoituksesta ja tarpeista. Joissakin tapauksissa pyörän mukana voi tulla joitakin perusvarusteita, kun taas toisissa ne on hankittava erikseen.

 

Polkupyörän kokotaulukko lapselle

Pyörän rengaskoko    tuumina  Lapsen pituus  Ikä
 12"  85-110 cm  2-4v
 16"  95-110 cm  3-6v
 20"  110-125 cm  5-9v
 24"  125-150 cm  8-11v
 26"  140-160 cm  10v -

 

Polkupyörän kokotaulukko aikuiselle

 Pyöräilijän pituus  Jalan pituus (sisämitta)  Kaupunkipyörä (rungon koko)  Maastopyörä (rungon koko)  Hybridipyörä (rungon koko)
 185-195 cm  88-94 cm  24"  > 21"  24"
 180-190 cm  85-90 cm  22"  > 19"  22" / 23"
 170-180cm  79-86 cm  20"  17" / 18"  20" / 22"
 160-170 cm  72-79 cm  18"  15" / 16"  17" / 19"

 

 

Pyöräilykypärät ja muut tarpeelliset lisätarvikkeet

 

Pyöräilyharrastuksen aloittamisessa on hyvä muistaa myös turvallisuuteen vaikuttavat seikat. Pyöräilykypärä onkin oleellinen lisätarvike turvalliseen pyöräilyyn. Lisäturvaa pimeään vuodenaikaan tuovat eriliset heijastimet ja pyöränvalot. Muita tarpeellisia lisätarvikkeita ovat esimerkiksi pyöränrenkaat, pyörän satulat, pyörän lukot ja tavarakorit.