Kattaminen

Ladataan...

Suositut tuotemerkit

Pöytä on katettu arkeen ja juhlaan

Kattaminen on tärkeä osa jokapäiväistä ruokailua sekä erityisesti juhla- ja vierastilaisuuksia. Juhlissa hyvin katettu pöytä luo tunnelmaa ja kertoo vieraalle, että hänen tuloaan on odotettu. Kun katat pöytään kerralla kaiken tarpeellisen, päivällinen perheen kesken tai illallinen juhlaväen kesken eivät keskeydy turhaan. Kattauksessa on kuitenkin hyvä noudattaa muutamia perusnyrkkisääntöjä. Niiden avulla onnistut luomaan niin peruskattauksen arkipäivään kuin juhlavamman kattauksen juhlatilaisuuksiin.

 

Kattauksen nyrkkisäännöt

Peruskattaukseen tarvitset vähintään lautaset, aterimet, juomalasit ja lautasliinat. Uloimpina ja päällimmäisinä ovat aina ensin käyttöön tulevat lautaset, lasit ja ruokailuvälineet. Lautanen olisi hyvä sijoittaa noin 2,5 cm päähän pöydän reunasta. Kata ensimmäisenä lautaset ruokailujärjestyksessä; alkuruoan lautanen päälle, pääruokalautanen alle. Leipälautasen paikka on ruokalautasen vasemmassa yläkulmassa. Jos ruokailijoita on pöydän molemmin puolin, vastakkaiset lautaset asetetaan linjaan keskenään.

Aterimet katetaan lautasen vierelle, veitsi oikealle ja haarukka lautasen vasemmalle puolelle. Jos ruokailussa tarvitaan useita aterimia, ne tulisi asettaa aloittaen uloimmasta aterimesta sisemmälle. Juomalasin paikka on lautasen yläpuolella hieman oikealla. Jos ruokailussa käytetään useita erilaisia juomalaseja, ne katetaan oikealta vasemmalle, jolloin oikealla on ensimmäisenä se lasi, josta juodaan ensin. Lautasliinan voi asetella lautasen päälle tai sen viereen oman mieltymyksen mukaan. Muita kattamisessa tarvittavia välineitä ovat tarjoiluvälineet, kannut, kulhot, mukit ja kupit, lasten astiat ja juhlatarvikkeet. Kaikki välineet kattamiseen löydät Minimanin kattavista valikoimista.

 

Valitse kattausvälineet tilanteen mukaan

Aterimien ja tarjoiluvälineiden valinta riippuu paljon ruokalajista ja tilaisuudesta. Yleisimpien aterimien lisäksi esimerkiksi juhlapöydässä voidaan tarvita pihviveistä, salaattiottimia tai kakkulapiota. Tarjoiluvälineitä tarvitaan usein myös leivän, juuston tai kakkujen tarjoiluun.

Juomalasit ovat myös tärkeitä niin arkikattauksessa kuin suvun juhlatilaisuuksissa ja niiden valintaan vaikuttavat muun muassa juoman tyyppi ja maku. Perinteiset juomalasit sopivat esimerkiksi maidon tai mehun tarjoiluun kun taas viinin tarjoiluun on syytä varata niille tarkoitetut viinilasit. Tarjottaessa juomia isommalle pöytäseurueelle kaatimet ja kannut helpottavat isomman määrän tarjoilua. Minimanin laajoista valikoimasta löydät juomalasit, kannut ja kaatimet erilaisiin tarpeisiin niin arkeen kuin juhlaan.

Lautasen valintaan vaikuttaa millaista syömistä on tarjolla. Esimerkiksi, jos alkuruokana on keitto, sille tarvitaan syvä lautanen, leivälle oma leipälautanen. Useimmiten pääruoan lisäksi pöydässä on tarjolla myös salaattia. Erilaiset kulhot ovatkin tarpeen niiden tarjoilussa. 

Erilaisia mukityyppejä ja kuppeja tarvitaan esimerkiksi kahvin, teen ja kaakaon tarjoilussa. Lastenkin tarpeisiin on hyvä varautua erikseen, ja valita heille sopivat astiat. Lautasliinat tuovat kattaukseen väriä ja tunnelmaa. Ne myös viimeistelevät kattauksen olipa kyse sitten rennommasta ruokailusta tai juhlaruokailusta.

 

Tutustu laajaan kattamisen valikoimaamme jo tänään ja löydä sopiva kattaus niin arkeen kuin juhlaan!