Kaikkea hyvää vappuun Minimanista - Lue tarjouslehti tästä

 

Nauti kesästä grillauksen ääressä

 

Kun kevät alkaa väistyä ja nähtävissä on jo kesän merkkejä, ihmiset alkavat viettää yhä enemmän aikaa ulkona. Usein myös ruoan laittaminen ulkona omalla terassilla tai parvekkeella alkaa houkuttelemaan säiden lämmetessä. Mikäli grilli on vielä hankkimatta tai vanha grilli on jo tiensä päässä, uuden grillin hankkiminen on enemmän kuin ajankohtaista. Grillejä on kuitenkin monenlaisia, joten sen valinta voi tuntua hankalalta. Tärkeintä grillin hankintaa suunnittelevalle on miettiä käytettävissä oleva budjetti, käytettävissä oleva tila ja omat mieltymykset.

 

5 vinkkiä grillin hankintaa suunnittelevalle

 

1. Budjetti: Määritä budjetti ja pyri löytämään grilli, joka tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Hinnat vaihtelevat suuresti eri grillien välillä, joten vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse sopiva budjettiisi

2. Grillityyppi: On olemassa useita grillityyppejä, kuten hiiligrilli, kaasugrilli, sähkögrilli ja puugrilli. Hiiligrilli tarjoaa perinteisen grillauksen tunnelman ja maun, kun taas kaasugrilli on nopeampi ja helppokäyttöisempi vaihtoehto. Sähkögrilli sopii erityisesti parvekkeille tai paikkoihin, joissa avotulen    käyttö ei ole sallittua. Puugrilli antaa savustuksen mahdollisuuden ja antaa ruoalle ainutlaatuisen maun.

3. Koko: Mieti, kuinka paljon ruokaa yleensä grillaat ja kuinka paljon tilaa sinulla on käytettävissä. Grillin koko vaihtelee pienistä kannettavista grilleistä suuriin ulkokeittiöihin. Valitse grilli, joka sopii tarpeisiisi ja tilaasi.

4. Materiaali: Grillin materiaali vaikuttaa sen kestävyyteen ja lämmön säilyttämiseen. Ruostumaton teräs ja valurauta ovat yleisesti käytettyjä materiaaleja, jotka kestävät hyvin ja pitävät lämpöä tasaisesti.

5. Ominaisuudet: Harkitse grillin tarjoamia ominaisuuksia, kuten lämpötilan säätömahdollisuutta, sivupöytiä ruoanlaittoon tai lisävarusteita, kuten savustuslaatikkoa tai paistopintaa. Valitse grilli, joka tarjoaa tarvittavat ominaisuudet ja helpottaa grillausta.

 

Näin onnistut grillauksessa
 

Grillin huolto ja esilämmittäminen on tärkeää ennen grillausta. Puhtaassa grillissä grillaaminen on turvallista ja esilämmitys taas takaa ruoan tasaisen kypsentymisen. Kaasugrillauksessa lämpötilan säätäminen oikein on myös tärkeää, jotta ruoka kypsyy tarpeeksi, mutta ei kuitenkaan pala. Yleisessti ottaen kuumempi lämpötila on hyvä nopeasti kypsyvälle ruualle, kuten pihville ja makkaralle, matalampi lämpötila taas sopii pidempään kypsyvälle ruoalle kuten broilerille ja kasviksille. Lihalämpömittari on hyvä lisävaruste grillauksessa, sillä sen avulla on mahdollista seurata, ettei esimerkiksi liha kypsy liikaa ja kuivu. Valmiin lihan on myös hyvä antaa vetäytyä hetki foliossa, jolloin sen mehukkuus säilyy. Kokeile grillata rohkeasti myös erilaisia vihanneksia tai juustoja. Ne tuovat keveyttä perinteisten grillattavien vaihtoehtojen rinnalle. Lisäksi ruoan savustaminen antaa sille ainutlaatuisen maun ja käyttämällä grillauksessa savustuslastuja saatkin helposti savun aromia ruokaan.

Hiiligrillillä grillattaessa on tärkeää asetella hiilet tai briketit grilliin käsin, jotta hiiligrillin ilmareiät eivät mene tukkoon, jolloin hiilien tasainen palaminen estyy. Hiiligrilliä käytettäessä sytyttäminen on syytä tehdä esimerkiksi sytytyspalojen avulla ja välttää sytytysnestettä, jotta sytytysnesteen maku ei tartu grillattavaan ruokaan. Hiilien tulisi antaa palaa kunnolla kuumaksi hiillokseksi asti ennen grillaamisen aloittamista, joten hiiligrillillä grillattaessa ei pidä kiirehtiä. Hiiligrillin lämpötilaa on mahdollista säätää hiiligrillin ilma-aukkojen avulla. Suurempi ilmavirta tarkoittaa kuumempaa lämpötilaa, kun taas pienempi ilmavirta vähentää lämpötilaa.

Sähkögrillin etu on sen nopeus ja  vaivattomuus. Se on yleensä helppo puhdistaa ja vaivaton ottaa käyttöön, sillä kaasua tai hiiliä ei tarvita. Sähkögrillissä on myös hieman nopeampi valmistaa ruokaa kuin hiiligrillissä ja se muodostaa vähemmän savua.

MInkä tahansa grillin valitsetkin, grillauksessa on tärkeä huolehtia myös turvallisuudesta. Sammutusvälineet onkin hyvä pitää lähettyvillä ja varmistaa, että grilli on sijoitettu turvalliseen paikkaan.

Muista myös hankkia tarvittavat grillausvälineet, hiilet tai kaasupullot, savustuslastut ja puhdistustarvikkeet.

 

Vinkit grillin huoltamiseen

 

1. Puhdista grilli poistamalla ruoantähteet, rasva ja muut liat grillistä jokaisen käyttökerran jälkeen. Anna grillin jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen puhdistamista. Puhdista ritilät, palamisastia ja muut osat ruostumattomasta teräksestä tai messingistä valmistetulla grilliharjalla ja grillien puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella.

2. Tarkasta säännöllisesti kaasugrillin letkut ja liitokset: Mikäli sinulla on kaasugrilli, tarkista säännöllisesti letkut ja liitokset mahdollisten vuotojen varalta. Kaasuletkun voit tarkistaa murtumien ja vaurioiden varalta yksinkertaisesti taivuttelemalla sitä, jolloin näet helposti onko letkussa hiusmurtumia.  On myös mahdollista tehdä vuototesti saippuaveden avulla. Mikäli letkuihin ilmestyy kuplia, kun levität saippuavettä niihin, jossain on mahdollisesti vuoto. Jos havaitset vuodon, korjaa tai vaihda vialliset osat ennen seuraavaa käyttökertaa.

3. Vaihda hiilet tai kaasusäiliö tarvittaessa: Hiiligrillissä tulisi huolehtia, että hiilet ovat käyttökelpoisia tai vaihtaa tarvittaessa uusiin. Kaasugrillissä on syytä aika ajoin tarkistaa, että kaasusäiliössä on kaasua, jotta kaasu ei lopu kesken grillauksen.

4. Suojaa grilli aina säältä, kuten sateelta ja lumelta käyttämällä grillin päällä suojapeitettä tai säilyttämällä sitä suojassa katoksen alla tai varastossa.

5. Kaasugrillissä tarkista säännöllisesti polttimien kunto ja puhdista ne tarvittaessa. Varmista myös, että sytytysjärjestelmä toimii moitteettomasti. Mikäli havaitset vikoja tai toimintahäiriöitä, korjaa tai vaihda vialliset osat.

6. Noudata valmistajan ohjeita: Jokaisen grillin huolto voi hieman vaihdella, joten noudata aina valmistajan antamia ohjeita grillin huoltamiseen ja ylläpitoon.