Esikasvatus aloittaa kesän odotuksen!

Kevättalven häämöttäessä on hyvä aika aloittaa valmistelut kesän kukkaloiston ja satokauden varmistamiseksi. Kukkien ja vihannesten siemenet saapuvat kauppojen hyllyille jo tammi-helmikuun vaihteessa, joten aloita suunnittelu jo nyt.

Miten pääsen alkuun?

Esikasvatusta aloittaessa mieti ensin, mitä vihanneksia tai kukkia haluat kasvattaa. Jotkin lajit, kuten chili, paprika tai keijunmekko vaativat pidemmän esikasvatusajan. Mikäli tarvitset apua alkuun pääsemiseen, hyviä vinkkejä esikasvatukseen ja lajikkeiden valintaan löydät esimerkiksi asiaan perehdyttäviltä nettisivustoilta tai oppaista. Myös siemenpusseissa on kerrottu ohjeet, joita noudattamalla onnistut, joten tutustu siemenpussien ohjeisiin tarkasti.

Esikasvatuksen top 5 vinkkilista:

1. Käytä Kukkien ja vihannesten esikasvatuksessa mielellään tuoreita siemeniä parhaan itävyyden varmistamiseksi.

2. Käytä istutuksessa esikasvatukseen parhaiten soveltuvaa taimi- ja kylvömultaa. Kylvöastioiksi sopivat parhaiten taimipurkit mutta voit tehdä astiat tarvittaessa myös itse esimerkiksi sanomalehtiä apuna käyttäen.

3. Kun kylvät siemenet, täytä purkit ensin mullalla ja kastele sekä tiivistä kevyesti.

4. Kastele riittävästi, mutta varo kastelemasta liikaa, jotta siemenet eivät mätäne. Alkuun voit kastella taimia sumutinpullolla ja taimien kasvaessa isommiksi vaihtaa kastelukannuun.

5. Huolehdi, että taimet saavat riittävästi luonnonvaloa. Mikäli luonnonvaloa ei ole riittävästi vielä kasvukauden alussa saatavissa, kasvivalaisimet ovat oiva apu riittävän valon takaamiseksi.