Helpotusta kesähelteisiin

 

Kesä on monelle odotetuin vuodenaika. Lämpimät säät saavat ihmiset nauttimaan ulkoilusta ja oman kodin ja kotipihan sisustamisesta. Kesän helteet aiheuttavat monesti kuitenkin myös päänvaivaa, kun kodin sisätiloihin on tarve saada nopeasti viilennystä. Tähän tarkoitukseen löytyy monia eri vaihtoehtoja aina tuulettimista ilmastointilaitteisiin.

 

5 vinkkiä, joiden avulla voit viilentää kodin huoneilmaa kesähelteillä:

1) Ilmastointilaite: Ilmastointilaite on tehokkain tapa viilentää huoneilmaa. Se poistaa lämpöä ja kosteutta huoneesta ja puhaltaa viileää ilmaa tilaan.
2) Tuulettimet: Tuulettimet auttavat liikuttamaan ilmaa huoneessa ja luomaan viilentävää ilmavirtaa. Ne voivat olla esimerkiksi pöytä- tai kattotuulettimia, joiden avulla ilmaa voidaan kierrättää ja luoda viileämpi tunne huoneeseen. Tuulettimet eivät kuitenkaan poista lämpöä huoneesta, vaan ne vain tarjoavat ilmavirtaa, mikä voi auttaa tuomaan viileämmän tunteen iholle.
3) Verhot ja ikkunoiden peittäminen: Auringonvalon ja lämmön sisätiloihin pääsemistä voi vähentää pimennysverhojen, rullaverhojen ja kaihtimien avulla.
4) Luonnonilman hyödyntäminen: Luonnonilmaa on mahdollista käyttää huoneilman viilentämiseen. Erityisesti aamulla ja illalla, kun ulkoilman lämpötila on yleensä viileämpi, ikkunoiden avaaminen ja ristivedon luominen huoneisiin raikastaa huoneilmaa.
5) Lämmönlähteiden välttäminen kesähelteillä: Vältä lämmönlähteitä huoneessa, kuten suuria sähkölaitteita, jotka tuottavat lämpöä. Vältä myös ruoanlaittoa uunissa, koska se lisää lämpöä huoneeseen. Myös saunominen kesähelteellä lisää lämpöä asunnossa.

Tuulettimissa ja ilmastointilaitteissa on eroja

 

Markkinoilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja tuulettimista ja ilmastointilaitteista.  Onkin hyvä miettiä omaan tarpeeseen sopiva tuote, jotta tuulettimesta tai ilmastointilaitteesta saa parhaan mahdollisen hyödyn. Saatavissa on pöytä-, katto-, torni- ja lattiatuulettimia, jotka kaikki eroavat toisistaan käyttötavoiltaan ja ominaisuuksiltaan sekä ilmastointilaitteita, joissa on eroja muun muassa energialuokan, tehokkuuden ja ominaisuuksien suhteen.

Pöytätuulettimet ovat pieniä, kannettavia ja helppokäyttöisiä tuulettimia. Niitä voidaan sijoittaa pöydälle, hyllylle tai muulle tasaiselle pinnalle. Pöytätuulettimissa on yleensä säädettävä pyörimisnopeus. Joissakin malleissa voi olla myös säädettävä ilmavirta tai oskillointi, joka jakaa ilmavirran tasaisesti huoneessa. Kattotuulettimia käytetään usein suuremmissa huoneissa. Ne tarjoavat voimakkaan ilmavirran ja auttavat jäähdyttämään huoneilmaa. Kattotuulettimissa voi olla eri nopeusasetuksia ja lisäksi ne voivat usein toimia valaisimena.

Tornituulettimet ovat pystymallisia tuulettimia, jotka ovat usein korkeampia kuin pöytätuulettimet. Niissä on pystysuora tuuletinrakenne, joka luo koko huoneen kattavan ilmavirran. Tornituulettimet ovat tilaa säästäviä ja niissä on usein monipuoliset toiminnot, kuten säädettävä nopeus, ajastin ja kaukosäädin. Ne sopivat hyvin esimerkiksi makuuhuoneisiin tai olohuoneisiin. Lattiatuulettimet ovat suuria tuulettimia, jotka seisovat lattialla. Ne tarjoavat voimakkaan ilmavirran ja niissä voi olla säädettävä pyörimisnopeus, ilmavirtauksen säätö ja oskillointi.

Ilmastointilaitteet sopivat viilennystavaksi erityisesti silloin, kun halutaan viilentää tehokkaasti isompaakin tilaa. Niissä on usein ominaisuutena myös kosteudenpoistotoiminto ja tuuletin.