Pyörän huolto on tärkeä osa pyöräilyharrastusta

 

Jotta pyörä pysyy hyvässä kunnossa ja on turvallinen käyttää, sitä on syytä ajoittain huoltaa.  Jos et tunne olevasi varma pyöränhuollosta, pyöränhuolto on syytä teettää ammattilaisella. Alla muutamia perusvinkkejä pyöränhuoltoon:

- Aloita polkupyörän huolto aina pesemällä pyörä. Poista lika, pöly ja muut roskat pyörän rungosta, vanteista ja komponenteista. Puhdas pyörä on helpompi ja mukavampi huoltaa.

- Tarkista säännöllisesti renkaiden ilmanpaine, sillä liian alhainen ilmanpaine voi vaikuttaa pyörän ajomukavuuteen. Tarkista myös renkaiden kunto ja kulutuspinnat ja vaihda kuluneet renkaat tarvittaessa.

- Voitele ketjut: Pidä ketjut puhtaana ja voitele ne säännöllisesti ketjuöljyllä. Poista myös ylimääräinen lika ja rasva ketjusta tarvittaessa.

- Tarkista jarrut: Varmista, että jarrut toimivat kunnolla. Jos jarrupalat ovat kuluneet vaihda ne uusiin.

- Tarkista vaihteisto: Varmista, että vaihteisto toimii sujuvasti. Säädä vaihteet tarvittaessa ja varmista, että vaijerit ja vaihdevivut ovat kunnossa. Vaihteen säätöön voi tarvittaessa käyttää ammattilaisen apua.

- Tarkista satulan korkeus ja asento: Varmista, että satulan korkeus ja asento ovat sinulle sopivat. Oikein säädetyllä satulalla ajaminen on mukavampaa. Huomioi myös ohjustangon asento ja kiristä tarvittaessa.

- Käy läpi kaikki pyörän ruuvit ja liitokset ja kiristä tarvittaessa.

 

Näitä välineitä tarvitset pyörän perushuollossa

 

Pyörän pesu: lämmin vesi, pesurätti tai sieni ja pesuharja, rasvaa liuottava pesuaine

Renkaiden ilmanpaineen tarkistus: käsipumppu tai  jalkapumppu ilmanpainemittarilla

Ketjujen voitelu: ketjuöljy

Jarrujen ja vaihteiston huolto: yleensä jarrujen ja vaihteiston huolto on hyvä teettää ammattilaisella, sillä esimerkiksi vaihteiston vääränlaiset säädöt voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja ongelmia pyörän toiminnassa.

Satulan ja ohjaustangon säätö: momenttiavain, kuusiokoloavaimet

Ruuvien ja liitosten tarkistaminen: kuusiokoloavaimet, ruuvimeisselit